Zoznam alergénov


Zoznam alergénov zo dňa 1.2.2008 vydané Ministerstvom zdravotníctva a Ministerstvom pôdohospodárstva:


1. obilniny obsahujúce lepok ( t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody) a výrobky z nich okrem :

a)
 pšeničných glukózových sirupov vrátane dextrózy, ako aj výrobky z nich, ak proces, ktorému sa podrobili, pravdepodobne nezvýši stupeň alergénnosti určený Európskym úradom pre bezpečnosť potravín pre výrobok, z ktorého pochádzajú

b)
 pšeničných maltodextrín, ako aj výrobky z nich, ak proces, ktorému sa podrobili, pravdepodobne nezvýši stupeň alergénnosti určený Európskym úradom pre bezpečnosť potravín pre výrobok, z ktorého pochádzajú

c)
 jačmenného glukózového sirupu, obilnín používaných na výrobu destilátov alebo etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu určeného na liehoviny a iné alkoholické nápoje

2. kôrovce a výrobky z nich

3. vajcia a výrobky z nich

4. ryby a výrobky z nich okrem :

a)
 rybacej želatíny používanej ako nosič vitamínov alebo karotenoidových prípravkov

b)
 rybacej želatíny alebo rybacieho gleja používaných na čírenie piva a vína

5. arašidy a výrobky z nich

6. sójové zrná a výrobky z nich okrem :

a)
 úplne rafinovaného sójového oleja a tuku, ako aj výrobky z nich, ak proces, ktorému sa podrobili, pravdepodobne nezvýši stupeň alergénnosti určený Európskym úradom pre bezpečnosť potravín pre výrobok, z ktorého pochádzajú

b)
 prírodných zmesných tokoferolov (E 306), prírodného D-alfa-tokoferolu,prírodného D-alfatokoferolacetátu, prírodného D-alfa-tokoferolsukcinátu sójového pôvodu

c)
 fytosterolov a esterov fytosterolov získaných z rastlinných olejov sójového pôvodu

d)
 fytostanolesteru získaného zo sterolov rastlinného oleja sójového pôvodu

7. mlieko a výrobky z neho, vrátane laktózy okrem :

a)
 srvátky používanej na výrobu destilátov alebo etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu určeného na liehoviny a iné alkoholické nápoje

b) laktitolu

8. orechy, ktorými sú mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich okrem :

- orechov, ktoré sú používané na výrobu destilátov

9. zeler a výrobky z neho

10. horčica a výrobky z nej

11. sezamové semená a výrobky z nich 

12. oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/ kg alebo 10mg/l

13. vlčí bôb a výrobky z neho

14. mäkkýše a výrobky z nich